Welk soort hoortoestel is geschikt voor jou?

Geplaatst door

Heeft je audicien of dokter je aangeraden om een hoortoestel aan te schaffen, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Dan is deze blog voor jou. Je zult een gehoorapparaat veel uren van de dag moeten dragen, dus het is belangrijk om voordat je tot een aankoop overgaat, goed te onderzoeken wat voor soort hoortoestel je wilt. Wil je een hoortoestel dat in je oor zit, of juist erbuiten? Misschien wil je wel graag een onzichtbaar hoortoestel. Daarom hebben wij een lijstje van verschillende soorten hoortoestellen voor je samengesteld.

Luidspreker-in-het-oor-hoortoestellen

Een luidspreker-in-het-oor-hoorapparaat wordt ook wel een LIHO (luidspreker-in-het-oor) of RIC (receiver in the channel) genoemd. De behuizing zit bij dit soort gehoorapparaten achter het oor, en is met een slangetje verbonden met de luidspreker, die in het oor, dichtbij het trommelvlies geplaatst wordt. Er zijn al LIHO-hoorapparaten vanaf 700 euro, maar de meeste modellen liggen tussen de 1.000 en 2.500 euro. Naast LIHO-apparaten zijn er ook onzichtbare hoortoestellen. Deze zijn klein en onopvallend, en, zoals de naam zegt, vrijwel onzichtbaar.

Achter-het-oor en in-het-oor hoortoestellen

Achter-het-oor-hoorapparaten heten ook wel AHO (achter-het-oor) BTE (behind the ear). Je raadt het al; dit soort gehoorapparaten worden achter het oor geplaatst. Dankzij een op maat gemaakt oorstukje wordt het geluid naar het trommelvlies geleid. AHO-hoortoestellen zijn wat goedkoper dan LIHO-hoortoestellen; je hebt ze vaak al voor onder de 1.000 euro. Als laatste zijn er nog IHO- of ITE-hoortoestellen; in-het-oor-hoorapparaten. Hierbij zit alles – microfoon, versterker, telefoon en batterij – in dezelfde behuizing, die in de gehoorgang geplaatst wordt. Omdat het hoortoestel dichtbij het trommelvlies zit, wordt het geluid duidelijker en helderder.

Verschillende merken hoortoestellen

Er zijn verschillende betrouwbare merken die hoortoestellen produceren, zoals Oticon, Signia en Audio Service. Dit soort merken hebben jaren aan ervaring met het maken van hoortoestellen en houden zich nog steeds bezig met de nieuwste innovaties op het gebied van de technologie rondom gehoorapparaten. Een goede audicien kan je het beste van advies voorzien over welk hoorapparaat geschikt is voor jouw oren en gehoorproblemen. Tegenwoordig hoef je trouwens niet eens meer naar zo’n audicien toe; audiciens kunnen ook aan huis komen met hun mobiele instrumenten. Zo kun je thuis in je vertrouwde omgeving een gehoortest laten doen, om je zo goed mogelijk te laten adviseren door een professional. Wacht niet langer en laat je gehoorproblemen oplossen met een goed hoorapparaat. Binnenkort zul je weer alles kunnen horen.

Geef een reactie