Wat is het verschil tussen witte en rode wijn?

Geplaatst door

Je kunt er tegenwoordig haast niet meer omheen. Of je nu buiten de deur gaat eten, bij vrienden in de tuin aan het genieten bent van het zomerzonnetje of even naar het terras gaat. Een glas wijn hoort hier vaak bij. Er is vandaag de dag dan ook ontzettend veel keuze aangezien er vele soorten wijn uit diverse streken en landen bestaan. Doorgaans zie je toch 3 soorten wijn op de menukaart, namelijk witte wijn, rode wijn en rosé wijn. Maar wat zijn nu eigenlijk de wezenlijke verschillen tussen deze soorten wijn?

De druivensoort

Wanneer je deze vraag aan iemand stelt, zul je al gauw ontdekken dat veel mensen hetzelfde voor de hand liggende antwoord geven. Zo wordt namelijk vaak gedacht dat witte wijn van witte druiven en rode wijn van rode druiven wordt gemaakt. Dit is echter niet waar. Voor witte wijn geldt dat deze zowel van witte als blauwe druiven gemaakt kan worden. De schil wordt uit de most verwijderd, waardoor er geen rode kleur aanwezig is. Rode wijn wordt namelijk van blauwe druiven gemaakt. En zo zie je maar, dat het verschil tussen de wijnsoorten eigenlijk helemaal niet zo groot is als je zou denken.
 

Zijn er ook overeenkomsten?

Het verschil ligt dus aan het al dan niet gebruiken van de schillen, pitjes en steeltjes van de gebruikte druiven. Heeft de rode wijn die je drinkt een donkere kleur? Dan weet je dat de schillen langer gebruikt zijn. Ook is deze wijn dan scherper van smaak. Maar wat zijn dan de overeenkomsten? Zoals gezegd worden blauwe druiven dus voor zowel witte als rode wijn gebruikt. Voor witte wijn wordt dan de schil verwijderd, waardoor er geen rode kleur aanwezig is. Maar wist je dat de eerste wijndruiven ter wereld, vitis vinifera, blauw waren? Als gevolg van en natuurlijke mutatie ontstonden er witte druiven. Dit houdt dus in dat pinot noir, pinot grigio en pinot blanc allemaal hetzelfde DNA hebben.
 

Rosé wijn

Hoe zit het dan met rosé wijn? Dit is over het algemeen een minder populaire wijnsoort, al is deze zeer geliefd in de zomer. Doorgaans denken veel mensen dat rosé een combinatie is van witte en rode wijn, vanwege de kleur. Dit is slechts een fabeltje. Rosé wijn wordt namelijk ook van blauwe druiven gemaakt. Ook hier speelt de schil een belangrijke rol. De schil wordt namelijk binnen 24 uur verwijderd zodat er slechts een gedeelte va de rode kleur wordt afgegeven. Om deze reden lijkt rosé wijn een mix van witte wijn en rode wijn.

Geef een reactie