Tips om minder of zelfs geen alcohol te drinken

Geplaatst door

Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die het zich voornemen om bewuster met alcohol om te gaan. Zeker na oud en nieuw beginnen veel mensen het nieuwe jaar met een gezonde start, en daar hoort vaak ook een alcoholvrije maand bij. Makkelijk is dit echter niet voor ons hier in het Westen. Alcohol is al jaren onderdeel van de cultuur en het wordt overal verkocht en geserveerd. Echter kan het soms echt heel goed zijn om eens wat minder of zelfs even niet te drinken. In deze blog delen we dan ook een aantal tips om minder alcohol te drinken.

Ga een periode alcoholvrij

Een van de beste manieren om je lichaam even een reset te geven is om een periode alcoholvrij te gaan. Als een hele maand lastig voor je is, kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een week geen alcohol te drinken. Waarschijnlijk zul je in deze week merken dat je je frisser voelt en meer gefocust bent. En het is ook een mooie gelegenheid om te ontdekken dat je misschien helemaal geen alcohol nodig hebt om een gezellige tijd met vrienden te hebben. Alcohol drinken is zo normaal, maar we zouden allemaal best even wat bewuster met dit goedje om kunnen gaan!

Drink je alcoholvrije drank uit een feestelijk glas

Als je een middag of avond gezellig met vrienden uiteten gaat of op het terras gaat zitten, en iedereen besteld een glas alcohol, dan kun je je misschien wat ongezellig voelen met een glas bruiswater of cola. Het oog wil tenslotte ook wat en alcohol wordt vaak in mooi uitziende glazen geserveerd. Wil je niet drinken, maar er toch voor het oog bij horen? Vraag dan of jouw alcoholvrije drank ook in een mooi glas geserveerd kan worden. Drink bijvoorbeeld je bruiswater met een schijf citroen en verse munt uit een wijnglas, of bestel je limonade in een mooi cocktailglas. Of nog beter, trakteer jezelf op een heerlijke mocktail!

Begin later met drinken

Ben je van plan om toch wat alcohol te nuttigen op een avond, maar wil je graag minder drinken dan normaal? Begin dan de avond met alcoholvrije dranken, zoals water, thee of fris. Hoe later je op de avond begint met drinken, hoe meer dat je voornemen ondersteunt om minder te drinken. En maak er vooral geen taboe van. Uiteindelijk draait het om bewustzijn. Je kunt kiezen om volledig te stoppen met alcohol drinken, maar je kunt ook kiezen om te minderen. Dat zal al een groot verschil maken voor de gezondheid.

Voel je je sterk afhankelijk van alcohol en ben je bang dat het een verslaving is? Dan is het belangrijk dat je professionele hulp zoekt. Met de juiste verslavingszorg zul je zien dat je je relatie met alcohol kunt veranderen.

Geef een reactie