Oh nee, springers in huis!

Geplaatst door

Het is de nachtmerrie van iedere katteneigenaar: vlooien. Helaas krijgen veel mensen er weleens mee te maken en dat kan voor een hoop zorgen en stress zorgen. Zulke kleine beestjes, zoveel gedoe. In deze blog vertel ik je meer over deze plagen, hoe je ze kan voorkomen en wat je kan doen als ze onverhoopt toch een thuis op jouw dier vinden. Lees je mee?

Preventief geholpen

Een vlooien kat is helemaal niks. Gelukkig hoef je niet pas tot actie over te gaan als het ongeluk al geschiedde is. Als je eens in de zoveel tijd een vlooien pipetje aan de kat geeft, verklein je die kansen aanzienlijk. Kijk voor het toedienen wel welk pipetje voor jouw kat geschikt is en hoe vaak hij of zij deze mag. Voor honden is een vlooienband ook handig. Nu kunnen vlooien wel resistent raken tegen deze middelen dus check regelmatig of het middel dat jij wilt gebruiken zijn werk nog wel doet. Dit kan je bij de dierenarts, de dierenwinkel of via internet checken.

Regelmatig gecheckt

Je kat vindt het waarschijnlijk geen enkel probleem om zo nu en dan aangehaald te worden. Terwijl jij hem over zijn kop en onder z’n kin krabt, check je stiekem snel of je geen vlooien ziet. Met een kammetje kan je dit ook doen, zo zie je of er ontlasting van de vlooien in de vacht te vinden is.

Schrobben en gadgets

Maar helaas kan het toch onverhoopt zo gebeuren dat je ze ineens tegen je benen aan voelt springen, dat is niet de bedoeling en het is belangrijk dat je meteen tot actie overgaat. Tijd om alles te stofzuigen (en de zak meteen leeg te maken) om zo zoveel mogelijk beesten op te zuigen en buiten je huis te laten. Er zijn veel hulpmiddelen tegen vlooien, het is handig om hier meteen naar te kijken want het kan snel uitgroeien tot een plaag.

Als je er niet uitkomt

Toch kan het zo zijn dat het niet lukt om de boel zelf op te lossen. Dan wil je misschien een professional inschakelen. Deze neemt jouw woning dan onder handen. Dit is vaak een agressievere methode maar wel eentje die vaak een positief resultaat opbrengt, namelijk het verwijderen van de vlooien. Houd ook je kat goed in de gaten en overleg eventueel met de dierenarts als je merkt dat hij of zij er ook niet van af komt.

Geef een reactie