Ervandoor gaan met een jonge vrouw in een sportwagen

Geplaatst door

Dit is hét stereotyperende beeld van de man die midden in een midlifecrisis zit: een veertiger die ineens een sportauto koopt en een affaire begint met zijn mooie, jonge assistente. Maar klopt dit wel? Hebben mannen eigenlijk wel last van een midlifecrisis en zijn dit ook echt de kenmerken?

De oorzaken van een midlifecrisis

Eigenlijk zijn de oorzaken van een midlifecrisis niet zo verschillend bij mannen en vrouwen. In beide gevallen kom je zo tussen je veertigste en vijftigste levensjaar op een punt dat wordt gezien als de helft van je leven. De zogenoemde tropenjaren met kleine kinderen zijn dan meestal voorbij. Je hebt ineens weer ruimte om over jezelf na te denken. Vragen zoals "wie ben ik eigenlijk?", "is dit echt wat ik wil?" of "is dit alles?" spelen zowel bij vrouwen als mannen. Je stabiele leven kun je als saai gaan ervaren en de relatie met je partner als een broer-zus relatie. Op zich is daar niks mis mee. Deze vragen kunnen je helpen om weer bewust tijd voor elkaar te maken of om bijvoorbeeld voor een mooie carrièreswitch te gaan. Wanneer is er dan sprake van een crisis? Volgens psychologen is dit met name als er sprake is van haast.

De kenmerken van een midlifecrisis bij mannen

Bij een crisis maken mensen ondoordachte keuzes omdat ze het gevoel hebben dat ze nú alles uit het leven moeten halen en het anders te laat is. Een midlifecrisis gaat vaak gepaard met veel opgekropte frustraties. En dit is maar bij een klein aantal mensen het geval. Mannen krijgen vaak behoefte aan avontuur. Ze willen zich weer even jong voelen. Ze gaan naar de sportschool, verven hun haren en kopen nieuwe outfits. Ineens pakken ze weer allerlei activiteiten op die ze vroeger graag deden. Alleen is dit niet meer met de partner die thuis moe op de bank ligt, maar met een jonger iemand die ze beter bij hun nieuwe leven vinden passen. Iemand met wie ze nachtenlang echte gesprekken hebben, die tegen hen opkijkt en waar ze tot over hun oren verliefd op worden.

Spijt

Niet altijd blijkt de keuze om je gezin te verlaten en met een nieuwe, jongere partner verder door het leven te gaan de juiste. Een groot aantal mannen krijgt na een tijdje spijt van wat ze onnadenkend hebben weggegooid. Gelukkig kan er met juiste hulp vaak nog een stap terug worden gezet: je kunt de motor verkopen op websites zoals OSW en met dat geld een goede psycholoog betalen die je met relatietherapie kan helpen.

Geef een reactie